RePublikPodden intervjuar Steven Hadley

Kritisk röst vill få oss att tänka efter

Steven Hadley är engelsman som arbetar i Belfast, på Queens University där han forskar om ledarskap inom kulturlivet och kulturpolitik. Han var tidigare chef för Audiences Northern Ireland. I maj invigningstalade han på Nationella musikmötet som arrangerades av Kultur i Väst, som RePublik är en del av. 

RePublikPodden passade på att prata med Steven Hadley om det som ligger oss nära om hjärtat – publiken. Hur ser han på kulturen och publiken? Hur ser han på den offentligt finansierade kulturen och besökaren? Hur tillgänglig är kulturen och hur ska den kunna nå fler och andra grupper?

Att säga att Steven Hadley är kritisk till det vedertagna kulturbegreppet är ingen underdrift. Vi som arbetar med offentliga medel inom kultursfären behöver fundera på vad vi egentligen vill, menar han. Vi behöver bli självkritiska. Och egentligen göra en totalomvändning, för vad är syftet med att presentera kulturen på det sätt vi gör? Eller med att hålla på med den slags kultur vi gör? Vilka liv vill vi förändra med kulturens kraft? Den olycklige 14-åringen eller den ganska välmående medelklass besökaren som får ännu en kulturupplevelse? Hur ska våra institutionsbyggnader bli tillgängliga för fler och andra än de som besöker teatrarna, museerna eller konserthusen i dag?
 

Lyssna på intervju via länken här nedanför eller ladda ner via iTunes.